top of page
  • dteglbjaerg

Selvudvikling tager tid, men det er muligt

Opdateret: 23. jun. 2022

Med vores kulturs fokus på quick-fixes søger mange terapeuter med håb om stor effekt på få ganges terapi. Vi søger højdepunktsoplevelser og intense tilstand med håb om ligeså højtragende ændringer. Men selvudvikling tager tid. Det er små skridt med mange tilbagefald, men det er muligt!

I en runde på dagens modul på min psykoterapeutuddannelse kom et smukt og brugbart billede op på selvudvikling. Et billedet jeg selv mener går mere i strøm med min egen erfaring. For selvom jeg har haft flere "store" oplevelser, så har de fleste af oplevelserne med tiden mistet intensitet, relevans og effekt. Og herefter har jeg oplevet selvkritikken af, "ikke at være kommet videre". Den indre stemme, der siger, "er vi nu her igen... efter alt det arbejde, efter alt den indsigt!".


Selvudvikling er ét skridt af gangen

Men sagen er, at for langt de fleste sker selvudvikling igennem små bitte skridt; igennem rugbrødsarbejde ved hele tiden at arbejde med nærmeste zone for udvikling. Hver indsigt, hvert øjeblik, hvor vi fornemmer den nye indre rummelighed, det nye ønskede relationelle mønster, det indre forår, så flytter vi ét sandkorn fra jeg'et til selvets bunke. Fra det gamles bunke, til det nyes. Og nogle gange flytter vi mange sandkorn hurtigt over en periode, andre gange kun ét.


Når den indre regn og slud så igen melder sig, og vi tænker at arbejdet af at flytte sandkorn var hokus pokus spild af tid. Så skal vi huske på, at på tidspunkt bliver det nyes bunke større end det gamles. Vi oplever at tilbagefaldene bliver mindre af varighed og intensitet. Vi vil opleve, at det nye mønster træder noget andet frem mere permanent.


Jo flere sandkorn vi flytter til Selvets bunke, jo mere vil vi opleve en grund af indre ro og accept. En oplevelse af, at vi i mindre grad roder rundt i vores egen mudrede baghave, og i størregrad kan se tingene fra et større perspektiv. Et sted, hvor det ikke handler om os; hvor vores opmærksomhed naturligt er rettet på medfølende vis mod vores omgivelser. Vi kan alle nå det, hvis vi gør arbejdet. Ét sandkorn af gangen.

bottom of page